ЗРЕЊАНИНАЦ ПАВЛЕ ГЛУШАЦ – СТУДЕНТ ГЕНЕРАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ТЕХНИЧКИХ НАУКА

ЗРЕЊАНИНАЦ ПАВЛЕ ГЛУШАЦ – СТУДЕНТ ГЕНЕРАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ТЕХНИЧКИХ НАУКА

Спреман за изазове!

Вредним радом на смеру софтверског инжењерства и информационих технологија Факултета техничких наука, суграђанин Павле Глушац заслужио је признање Студент генерације Универзитета у Новом Саду.
Темељ за студије поставио је у ЕТГШ „Никола Тесла”. Током основних студија усмерио се на машинско учење и вештачку интелигенцију. Из те области на такмичењу Artificial Inteligence BattleGround заједно са тимом освојио је друго место. Стручно се усавршавао у области машинског учења у фирми „Symphony” и компанији „Lambda Works”. Био је корисник стипендија Републике, компаније „Вега ИТ”, као и стипендије даровитим студентима Универзитета у Новом Саду.
На конференцији „We are the future of IT” представљао је компанију „Symphony”. Редовно је учествовао на скуповима „Codeference”. Трентуно је на мастер студијама на којима изучава вештачку интелигенцију.

Шта за Вас значи титула најбољег студента из области техничких наука?

– Изузетно сам почаствован наградом и сматрам да је она потврда уложеног труда током студија. Верујем да је кључно да универзитети, и остале образовне установе, подстичу културу вредног рада и континуираног усавршавања.

Колико је основа коју сте понели из средње школе битна за студирање у Вашој области?

– Мислим да је знање које сам усвојио током средње школе највећа предност коју сам имао у односу на колеге са смера. Током студија упознао сам људе из целе државе и у разговору са њима схватио да ЕТГШ „Никола Тесла” има један од богатијих програма. Због тога је прави избор за ученике који стреме струци софтверског инжењерства. Професори у средњој школи су поставили и више него одличне темеље за факултет. Много је лакше суочити се са већ познатим концептима, проблемима и о њима стећи ширу слику.

Зашто су важне стручне праксе током студирања?

– Због ситуација на светском тржишту, у претходних годину дана број програма пракси се значајно смањио. Међутим, мислим да је неизоставно имати то искуство. Посебно је корисно упознати се са реалним проблемима у индустрији у једном контролисаном окружењу. Кроз праксе се долази у контакт и са пословном страном софтверског инжењерства, добија се увид у мисаоне процесе искусних колега иза доношења одлука, планирања, руковања клијентима и сл. То је кроз чисто академско образовање мање доступно.

Освојили сте награду на такмичењу Artificial Inteligence BattleGround, какав пројекат је у питању?

– АИБГ је једно од највећих студентских такмичења у области вештачке интелигенције у Србији. Конципирано је у виду двадесеточасовног маратона програмирања. Учесници у датом временском року покушавају да креирају вештачку интелигенцију која ће решавати неки сложен проблем, презентован у виду видео игре.

На крају маратона, вештачке интелигенције се међусобно надмећу у арени и побеђује она која ефикасније решава изазов. Због постигнутог резултата ове године позван сам да смишљам проблем за такмичаре. Водим тим од петоро Људи који већ ради на организацији надметања које је планирано за април ове године.

Зашто сте се одлучили за мастер у области вештачке интелигенције?

– Машинско учење је област којом сам се бавио током студија, како у оквиру студијског програма, тако и у слободно време. Интересантна ми је јер захтева добро познавање више области – математике, програмирања, па чак и хардвера. Релативно је млада, неистражена, и решава проблеме који су класичним програмирањем нерешиви. У Србији је на самом почетку развоја и постоји потреба за већим бројем стручњака.

Који су Вам планови за будућност?

– Тренутно сам инжењер машинског учења у једној интернационалној компанији и тиме планирам даље да се бавим. Волео бих да постанем експерт у тој области, као и да радим на проблемима који су нови, неистражени и изазовни.

 

Ј. Шормаз,

Објављено  14/03/2024 ,  Лист Зрењанин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *