ОСНОВЦИ У ТЕСЛИ

ОСНОВЦИ У ТЕСЛИ

Наша школа је у уторак 2.4.2019. отворила своја врата ученицима III-3 разреда ОШ „П.П.Његош“ . Професори Олгица Ракић, Јелена Гавански, Дејан Русовац и Наташа Бјелогрлић су испред својих стручних већа осмислили начин да приближе наше образовне профиле ученицима млађег узраста. У III разреду основне школе из предмета Природа  и друштво, деца уче о људским делатностима и различитим типовима занимања од којих нека звуче прилично апстрактно

Професорица Олгица Ракић је са ученицима II-4 ИТ смера увела наше мале трећаке у чудесни свет програмирања. Сваки ученик је добио свог старијег ментора са којим је у току једног редовног школског часа у  ИТ  кабинету наше школе радио на основама програмирања. Ученици су кроз свет игрица и уз инстукције старијих другара  на занимљив и непосредан начин били укључени у основе програмирања.

Друга група трећака је за то време била на часу предмета Web Design, код професорице Јелене Гавански са другом групом ученика одељења II-4. На исти начин као и прва група, кроз разговор и директан рад на рачунару прибижили смо им процес креирања Web страница и свет интернета.

Након овог првог часа, наше госте смо провели по школи како би видели остале кабинете и саму атмосферу у једној средњој стручној школи. Обилазак смо завршли у свечаној сали, где су малишани уз освежење причали о својим утисцима и постављали питања професорима домаћинима.

Након овог дела посете, увели смо мале основце у свет грађевинарства и архитектуре. Уводну реч, у циљу приближавања ових стручних профила дао је професор Дејан Русовац у току обиласка грађевинских кабинета. Том приликом ученици су могли да виде радове наших ђака у виду макета, мурала и других пројеката, што им је свакако помогло да креирају слику о појмовима грађевинарства и архитектуре.

Професор Русовац и професорица Наташа Бјелогрлић су осмислили креативну и забавну радионицу за сам крај ове посете. У  радионици су учествовале кроз идејни допринос и организацију и четири ученице из одељења IV-6 смера архитектонски техничар: Викторија Петровић, Андријана Мојсин, Вања Евђенић и Кристина Станојевић.

Основци су били подељени у групе са задатком да од гумених бонбона и шпагета направе што стабилнију и креативнију грађевину. Циљ активности је био да се деца кроз игру упознају са својствима материјала, елементима статике, планирања, прорачунавања, итд. У пријатној атмосфери изабрани су и најуспешнији радови, а аплауз су добили сви присутни за тимски рад и показану жељу и вољу да сазнају више и примене научено.

Сви наши ученици укључени у овај пројекат су поред стручног знања показали и своју креативност, као и вештине у раду са децом и на тај начин одлично представили себе и нашу школу.

Учитељица Драгана Радишић нам је на крају посете захвалила на јединственој прилици да њени ученици на овако организован начин прошире своја знања и искуства.

Захваљујемо свим колегама и ученицима на сарадњи и доброј организацији, и надамо се да ће оваквих пројеката и сарадњи са другим школама и институцијама бити и у наредном периоду

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *